Πρώην επικεφαλής της Mossad: «Το 2011 αναβλήθηκε επίθεση στο Ιράν»

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Mossad, Tamir Pardo, το 2011 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είχε ζητήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του να είναι σε 15 ημέρες απόλυτα έτοιμες για γενικευμένο πόλεμο με το Ιράν.

Το σχέδιο ήθελε αιφνιδιαστική αεροπορική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που ενδεχομένως να οδηγούσε τις δύο χώρες σε γενικευμένο πόλεμο. Την πληροφορία την έδωσε ο πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην Keshet TV’s (κανάλι της Βουλής) “Uvda”.

Είναι η πρώτη φορά που ουσιαστικά διαρρέει το χρονικό διάστημα που οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται ώστε να είναι έτοιμες για έναν γενικευμένο πόλεμο με το Ιράν.

Στην συνέντευξη ο πρώην επικεφαλής της Mossad εξηγεί το άγχος του σχετικά με τις επιχειρήσεις που πρόκειται να γίνουν, ενώ αποκάλυψε ότι η επίθεση αναβλήθηκε ουσιαστικά μετά τις αντιρρήσεις του τότε Αρχηγού των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι δηλώσεις του Tamir Pardo έρχονται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ισραήλ – Ιράν είναι περισσότερο τεταμένες από ποτέ, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να εξαπολύει καθημερινά απειλές σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πληροφορίες: https://geochessboard.com/2018/06/01/netanyahu-wanted-idf-to-prepare-for-iran-strike-on-15-day-notice-in-2011-ex-mossad-chief/

GEOPOLITICAL CHESSBOARD

 

Leave a Reply