Μαζική παρέμβαση ισχύος των ΗΠΑ σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο για αποφυγή θερμού επεισοδίου

Σίγουρα στους υπολογισμούς της Ουάσιγκτον συνυπολογίζεται η όλο και εντεινόμενη ρωσική ναυτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, εκ παραλλήλου με τη διεύρυνση του άξονα Μόσχας – Άγκυρας – Τεχεράνης.

Η τοποθέτηση όμως των σκαφών αυτών πλησίον του Καστελορίζου και της κυπριακής ΑΟΖ “προδίδει” και τα μηνύματα με αποδέκτη την Άγκυρα. Το γεγονός ότι οι παραινέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία πίπτουν πλέον στο κενό, οι ΗΠΑ μπαίνουν στη λογική πως των “φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Σημερινή», το οποίο εν μέρει αναπαράγει το Sigmalive.com., οι ΗΠΑ μεθοδεύουν μια ισχυρή, μαζική και καταλυτική παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλά και συγκεκριμένα του Αιγαίου, όπου πλέον τους τελευταίους μήνες μυρίζει «μπαρούτι», εν μέσω σοβαρών φόβων για κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων εν μέσω θέρους και μετά τις τουρκικές εκλογές. Στόχος των ΗΠΑ να περάσουν τα κατάλληλα προληπτικά μηνύματα στην Άγκυρα, προς αποφυγή εκδήλωσης «θερμού επεισοδίου» ή ακόμα και παρατεταμένης κρίσης, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος – Κύπρου, με φόντο το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας, την στιγμή που είναι δεδηλωμένος στόχος της Άγκυρας να προβεί από το καλοκαίρι και μετά σε έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Κυριακάτικης «Σημερινής», η έντονη παρουσία σκαφών του αμερικανικού πολεμικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο, πέραν από τον «έλεγχο» των εξελίξεων στην μεσανατολική κρίση και στη Συρία, ένεκα και της επαυξημένης παρουσίας μονάδων του ρωσικού στόλου, συνάμα συνδέεται και μάλιστα άμεσα, και με την πρόθεση των ΗΠΑ όπως στείλουν μηνύματα προς την Τουρκία, εκτονώνοντας το κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η παρουσία του αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, και παράλληλα πιστοποιείται η παρουσία αρκετών ακόμα μονάδων επιφανείας του Πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, στην ευαίσθητη περιοχή δυτικώς του κυπριακού FIR και νοτίως του Καστελόριζου, όπου εστιάζονται άλλωστε οι κύριες τουρκικές διεκδικήσεις, ενώ αποτελεί και το σημείο συνένωσης των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδος (εφόσον αυτή κάποια στιγμή ανακηρυχθεί).

Στη αμερικανική ναυτική κινητικότητα στην περιοχή θα πρέπει εξάλλου να συνυπολογίσουμε και τις εξελίξεις που αφορούν στο ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας, καθώς αναμένεται κλιμάκωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της κοινοπραξίας ExxonMobil/QatarPetroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής, ενώ όπως προαναφέραμε η Τουρκία έχει προαναγγείλλει την έλευση του πλωτού γεωτρύπανου Deep Sea Metro II, για διεξαγωγή γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ: https://www.newsit.com.cy/ellada/2018/05/20/maziki-paremvasi-isxyos-ton-ipa-se-anatoliki-mesogeio-kai-aigaio-gia-apofygi-thermou-epeisodiou/

Leave a Reply